Nu de Olympische Spelen in Rio de Janeiro klaar zijn, is het volgende maand de beurt aan de Paralympics. Het ziet er belabberd uit voor het evenement.

Hoewel ook de Paralympics in Londen nog altijd in de schaduw stonden van de grote Olympische Spelen, verkocht het International Paralympic Committee (IPC) meer tickets dan ooit. 2,7 miljoen mensen zagen atleten met een handicap wedijveren in de stadions en ook meer landen over de hele wereld hadden via televisie toegang tot de wedstrijden.

De complimenten kwamen van alle kanten. Vooral het IPC was lovend over de Londense inspanningen en daagde Rio uit om het nóg beter te doen. Maar de Braziliaanse stad lijkt pijnlijk nat te gaan met de organisatie.

Slechts 12 procent van de tickets zijn tot nu toe verkocht, meldt de BBC. De Paralympische Spelen moeten beginnen op 7 september en de organisatie zegt dat een laatste advertertentiecampagne moet gaan helpen om de verkopen alsnog te stuwen. De Olympische Spelen hadden eerst ook te maken met tegenvallende omzet en tijdens de eerste rondes waren er veel lege zitplaatsen in het Estadio Olimpico.

Druk op de ketel

Het IPC is wel degelijk bezorgd en zet druk op de ketel. De president van de organisatie Philip Craven zegt in een verklaring uit te kijken naar optreden van onder meer de Duitse verspringer Markus Rehm die een been mist maar desondanks met zijn gesprongen afstand van 8,40 meter ook op de reguliere Spelen een gouden medaille gewonnen zou hebben.

Craven tekent echter ook aan dat "we nooit, in de 56-jarige historie van de Paralympische Spelen, zulke omstandigheden hebben gezien".

"Brazilië is duidelijk in een compleet andere positie dan die waarin het land in oktober 2009 de Spelen kreeg toegekend. Het huidige economische en politieke klimaat heeft de voorbereidingen extreem uitdagend gemaakt."

Saboteurs

Het gebrek aan ticketverkopen leidt nu tot problemen bij de organisatie die moet bezuinigen. Reisvergoedingen voor atleten laat op zich wachten, waardoor sommige teams nog niet zeker zijn van aankomst in Rio.

Sommigen wijzen echter naar Brazilië en Rio als saboteurs van de Paralympics in eigen land omdat de autoriteiten zouden willen discrimineren. Tanni Grey-Thompson, die elf keer een gouden medaille won op de Paralympics, meent dat het riekt naar "behandeling alsof ze tweederangs burgers zijn". Maar Rio pompt wel 50 miljoen eigen geld in het evenement, in de hoop het budgetgat te dichten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl